Laster...
1. Et hav av penger
Sesong 1

Sølvrushet

Sesong 1 / 12 episoder

Langs Norges kyst opplever vanlige folk og små lokalsamfunn eventyrlig rikdom basert på fisk. Noen står selv til rors på fiskebåten, mens andre har bygget opp oppdrettsimperier. I denne serien er vi tett på et knippe nordmenn som lever av havet, i medvind og i motvind. Glem gull, og glem olja: Dette er Sølvrushet.

 1. Vi blir blant annet kjent med de tre «gladlaksene» fra Kvarøy fiskeoppdrett som har klart å komme på radaren til selveste Leonardo di Caprio, og vi møter 26 år gamle Tonje, som balanserer et luksuriøst samboerliv i Polen med et beinhardt fiskeryrke.

  Tilgjengelig til 22. mai 2024Publisert 22. mai 2019
 2. Livet på sjøen er tøft. I denne episoden er vi med Tonje og mannskapet på MS Loran ut på havet. Av 40 ansatte på båten, er hun eneste dame. Vi møter også den uvanlige sammensetningen av folk ombord på MS Skreigrunn og får oppleve hvorfor havfiske er en av verdens farligste jobber.

  Tilgjengelig til 22. mai 2024Publisert 22. mai 2019
 3. For Kvarøyguttene er det tid for å sette ut en ny generasjon laks. Tonje og mannskapet på MS Loran slipper ut lina i Barentshavet, mens oppdretter Aino drømmer om at et laksesenter på Tjuvholmen skal kunne bøte på oppdrettsnæringens dårlige omdømme.

  Tilgjengelig til 29. mai 2024Publisert 29. mai 2019
 4. Tonje og MS Loran kommer på nyhetene etter å ha prøvd lykken på et helt nytt fangstfelt, og MS Skreigrunn leverer tonnevis med fisk etter et beinhardt arbeidsdøgn. Det viser seg å være et svimlende beløp på salgsseddelen. Vi blir kjent med Magnus og Elin som begge jobber på lakseslakteriet på Lovund, der den årlige bonusen er blitt en snakkis.

  Tilgjengelig til 29. mai 2024Publisert 29. mai 2019
 5. Vi møter Tom fra Bø i Vesterålen, som har fiskerblod i årene og jobber alene i sjarken, tross sine 60 år. Aino tar med seg tenåringssønnen Anker på jobb. Han vil heller vil bli arkitekt eller nattklubbeier i Los Angeles, enn lakseoppdretter. Gjermund og Håvard viser unge Elias hvor lakseeventyret deres begynte, men problemene står i kø når bølgene blir større og større i løpet av dagen.

  Tilgjengelig til 5. juni 2024Publisert 5. juni 2019
 6. Kvarøygutta reiser på Sjømatdagene for å møte andre oppdrettere, men klarer de å få audiens hos statsminister Erna Solberg? Tonje blir endelig gjenforent med samboeren i Polen, den profesjonelle fotballspilleren Christian Gytkjaer. Der er dagene veldig luksuriøse og rake motsetning til livet hennes på sjøen.

  Tilgjengelig til 5. juni 2024Publisert 5. juni 2019
 7. Vi blir med ut på merdene når Kvarøygutta teller lakselus. Tonje er i Ålesund og benytter anledningen til både å snu hummerteiner og møte venninner, før hun setter kursen ut mot havet igjen, denne gangen som styrmann. På Lovund forbanner Willy seg over at så mange kjører bil, når øya bare har en kilometer vei.

  Tilgjengelig til 12. juni 2024Publisert 12. juni 2019
 8. Victoria er Kvarøyas nyeste innbygger, og jobber på fôrsentralen. Kvarøygutta stiller så godt som krav til at innflytterne til øya skal få barn, noe ikke alle er like klare for. MS Skreigrunn legger til på Husøy for noen dager fri. Det viser seg at «Søringen» Henrik er blitt så glad i stedet at han har skaffet seg øyas siste tomt, og lokket lillebroren sin nordover.

  Tilgjengelig til 12. juni 2024Publisert 12. juni 2019
 9. Kvarøygutta pakker koffertene og reiser til USA for prisforhandlinger. De blir tatt på senga av folkemengdene, og møter den kritiske matjournalisten Paul Greenberg som forteller dem hva amerikanerne tenker om oppdrettslaks. Tonje er styrmann og kjenner på det enorme ansvaret som hviler på henne når avgjørende beslutninger må tas.

  Tilgjengelig til 19. juni 2024Publisert 19. juni 2019
 10. 10. Bonus

  22 min

  Kvarøygutta deler ut smaksprøver i New York, og møter heftig oppdrettskritikk fra amerikanere. På Lovund er dagen som alle på Nova Sea har ventet på. De skal endelig få vite hvor stor årets bonus blir.

  Tilgjengelig til 19. juni 2024Publisert 19. juni 2019
 11. Kvarøygutta er på vei til Washinton D.C for prisforhandlinger. Der møter de Steven fra Blue Circle, en meget frittalende fiskekjøper som mener at ingen klarer å uttale navnet på øya deres. På MS Skreigrunn er «Søringen» Henrik blitt ufrivillig kokk for det kresne mannskapet.

  Tilgjengelig til 26. juni 2024Publisert 26. juni 2019
 12. Aino har lenge drømt om å få Erna Solberg til å åpne laksesenteret hennes; «The Salmon». Statsministeren slipper ikke unna uten å fôre laks. Tonje er hjemme på Godøy, der hele familien er samlet og tantebarna hennes løper omkring. Hun kjenner på forventningene til selv å få barn.

  Tilgjengelig til 26. juni 2024Publisert 26. juni 2019